slow fashion


We gaan deze keer kennismaken met de kunstvorm ‘mode’. Voor het eerst in vijftig jaar toont het Dordrechts Museum namelijk zijn uitgebreide modecollectie. De tentoonstelling Slow Fashion toont hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding, bewust en duurzaam. Kleding werd gekoesterd en hergebruikt. Dat maakt historische kledingstukken perfecte conversation pieces om het gesprek over duurzame mode op gang te brengen. Slow Fashion laat zien hoe historische mode verrassend actueel kan zijn.

Wij zullen in Huis Van Gijn de kledingkast van dames van stand gaan ontdekken (en eventueel zelf gaan passen zoals je op de foto kan zien). Ruim honderd jaar geleden had men in welgestelde kringen meerdere dresscodes op een dag. Elk dagdeel vereiste een eigen kledingstuk. Daardoor was het geen uitzondering om je drie tot vier maal per dag te verkleden. Naast het uitdragen van de sociale status had het verkleden ook nog een andere reden: door het afwisselen sleet de kleding minder snel en kon men langer doen met de kostbare toiletten. In de sfeervolle kamers van Huis Van Gijn is de kleding in de historische context te zien. Omringd door de mode en interieurs uit de 18de en 19e eeuw is het alsof de tijd even stil staat. Voor wie verstrikt raakt in de regels voor wat je wanneer droeg, zal Slow Fashion tonen hoe het hoorde.

SPECIAL: HET IMAGOSPEL &Wat heeft een Imago deskundige voor raakvlak met slow fashion?

"Ik raad mensen altijd aan een garderobe op te bouwen die tijdloos is en goed aansluit bij je persoonlijkheid en eigen stijl. Een garderobe die kwaliteit uitstraalt en lang meegaat"
Dat zijn de woorden van Fenneke van Well. Haar doel is iedere professional te laten zien en ervaren hoe je er stralend en krachtig uit kunt zien zonder een overvloed aan kleding te hebben hangen. Zeer toepasselijk gezien de bovenstaande tentoonstelling. Fenneke van Well zal je op 30 januari in een flitsworkshop leren hoe je op verschillende manieren kunt werken aan een succesvolle en persoonlijke uitstraling. Met haar bedrijf F&NN geeft zij zakelijk kledingadvies aan ondernemende professionals uit elke tak van sport. Ze laat ze ervaren hoe je kleding om kunt zetten in taal.

30 januari stipt ze kort aan welke 5 elementen van invloed kunnen zijn om meer grip te krijgen op jouw uitstraling. Ook laat ze door middel van het imagospel ervaren hoe sterk een eerste indruk is en hoe jij word gezien door de ogen van de ander! En uiteraard komt ons eigen lid Ties Roodfeld, van Alexander Roodfeld, aan het woord. Hij weet als geen ander hoe je met bijvoorbeeld maatwerk je kleding kunt personaliseren en wat het belang van kwalitatief goede kleding is. Als vierde generatie van het bedrijf streeft hij naar de beste service en professioneel advies.